Щоб знайти істину в суперечці, хто розумніший – чоловіки чи жінки, напередодні свята 8 Березня представники шкільного самоврядування, учні 10 класу разом із педагогом-організатором Лихацькою Л.В. провели розважальний кокурс «Хто зверху?». Ця гра стала вже традицією в нашій гімназії, та в умовах пандемії, на жаль, відбулася без глядачів.
Ведучими свята були Бондаренко Аделіна та Чемерська Анна. Судді – Лихацька Л.В., Позняк І.М., Степанюк Яна – помічник судді. Капітаном команди дівчат була Квачук Людмила, капітаном команди хлопців – Литвишко Владислав. Учасники команд Гончар Юлія, Позняк Вікторія, Сита Дарина, Сухенко Дмитро, Сухенко Ігор, Пінчук Олег проявили себе ерудованими, кмітливими та креативними. Музичний супровід забезпечив Дмитренко Дмитро. Відеозйомку провела Льодін Тамара.
Конкурс був надзвичайно цікавим та веселим. Учасники демонстрували свої знання та вміння в таких конкурсах: «Збери літери», «Хто я», «Музичний», «Обмін ролями», «Правда чи брехня», «Показуха», «Ластівка». Перемогу справедливо виборола команда дівчат, з чим ми їх і вітаємо!
https://www.facebook.com/zgurivkanvk/videos/1705560376280424/ ВИДІЛИТИ, НАТИСНУТИ ПРАВОЮ МИШКОЮ, ПЕРЕЙТИ ПО АДРЕСУ...
НЕ ЗАБУВАЙ: НОСИТИ МАСКУ - ЦЕ БЕРЕГТИ СВОЄ І ЧИЄСЬ ЗДОРОВ'Я!
28 листопада - день пам'яті жертв Голодомору в Україні
Політика більшовицького режиму в Україні мала цілісний системний характер і була спрямована на створення умов, які прирікали мільйони українських селян на голодну смерть, – спочатку через конфіскацію всього продовольства, а потім через цілковиту ізоляцію населених пунктів з метою запобігання виїзду людей у пошуках їжі.
Саме цілеспрямоване й цинічне накладання комуністичною владою у 1932-1933 рр. на українських селян непосильних хлібозаготівельних повинностей стало основною причиною страшного голодомору. Голод в Україні не був спричинений не врожаєм або посухою. Хліб в Україні був. Радянський уряд масово продавав зерно за кордон. В Україні на повну потужність працювали спиртові заводи, переробляючи дорогоцінне зерно і картоплю на спирт і горілку, які також експортувалися.
У Державному архіві Київської області зберігаються 272 справи (всього 40300 документів), які прямо або опосередковано висвітлюють трагедію голодомору 1932-1933 рр. на Київщині. З них, більше 40 тисяч – це актові записи про смерть громадян Київської області у 1932-1933 рр. Відомості про всіх померлих за 1932-1933 рр. опубліковані у «Книзі пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Київська область». Крім того, в архівному фонді «Колекція документів про голод на Київщині та Волині в 1932-1933 рр. та в 1947 році» зберігається також 77 справ із спогадами свідків трагедії голодомору на Київщині.
Серед документів Державного архіву Київської області наказ Народного комісаріату шляхів сполучення від 20 травня 1932 року про категоричну заборону перевезення ручним багажем продовольчих продуктів більше 10 кілограмів. На підставі цього наказу органами Державного політичного управління залізниці проводилися масові обшуки в поїздах і конфіскація продовольчих продуктів. А Київська міська рада 21 травня 1933 року видає розпорядження за № 355: «До голів усіх сільрад Київської приміської смуги», в якому зазначається: «За останній час помічається по м. Києву випадки, що селяни близьких сіл приїжджають до м. Києва з довідками сільрад про те, що їм дозволено вибути до м. Києва, щоб купити комерційного хліба для свого споживання. Оргвідділ Київської міськради категорично забороняє всім сільрадам надалі видавати будь-які довідки на право закупівлі хліба по місту.»
Політбюро ЦК КП(б)У та Раднарком УРСР 6 грудня 1932 року прийняв постанову про занесення на «чорну дошку» сіл, які, на думку членів політбюро та раднаркому, злісно саботували плани хлібозаготівлі. В села, які заносились на «чорну дошку», заборонялось ввозити продукти харчування, з кооперативних і державних ланок вивозились всі наявні товари, здійснено повну заборону торгівлі як для колгоспів, колгоспників так і для одноосібників, було припинено кредитування. Зачинялись медпункти. Населені пункти оціплювалися загонами НКВС. Вхід до зони оціплення та вихід із неї суворо заборонявся. Кількість населених пунктів Київщини, які у 1932 році за невиконання плану хлібозаготівель, що були занесені на районні та обласну «чорні дошки»: по Білоцерківському району 28 населених пунктів, по Богуславському району – 22, по Володарському району – 14, по Іванівському району – 8, Кагарлицькому району – 27, по Макарівському – 2, Миронівському – 17, Рокитнянському – 11, Сквирському – 1, Фастівському району – 29.
У грудні 1932 р. ЦК ВКП(б) зобов’язав керівництво Радянської України в рахунок хлібозаготівель вивезти з українських сіл усі наявні зернові запаси, зокрема посівний матеріал, що й було зроблено. Майже половина колгоспів республіки не розрахувалась з колгоспниками за трудодні, тобто від серпня 1932 р. до лютого 1933 р. ці колгоспники не мали жодного грама хліба. За невиконання хлібозаготівельної повинності у селян забирали майно, реманент, продукти, худобу, помешкання. У документах архівних фондів Київської обласної робітничо-селянської сільськогосподарської інспекції, сільськогосподарських артілей та сільрад Київської області є відомості про притягнення до судової відповідальності та покарання голів сільрад, колгоспів, звичайних селян в справах, пов’язаних з хлібозаготівельною компанією.
Жертви голодомору обчислюються мільйонами. За оцінками істориків і демографів кількість прямих і непрямих втрат населення України становить 10 млн. осіб. На території нинішньої Київщини внаслідок організованого правлячим комуністичним режимом штучного голодомору було знищено до 510 тис. українських хліборобів та їхніх дітей. Точну цифру померлих від голоду назвати не можливо тому, що сліди злочину старанно замітались потягом 6 десятиліть.
Правда є гіркою, що наповнює серце пекучим болем, але ми мусимо її знати не для того, щоб задовольнити пристрасть помсти, спрямовану в минуле, а тому що правду про геноцид українців мусить знати кожен, хто живе на землі українській. Саме тому заради правди, заради майбутнього України та її нації. І щоб ніколи і ніде в світі не повторився геноцид. А також щоб гідно вшанувати пам’ять мільйонів невинно убієнних наших співвітчизників.
Державний архів Київської області
Міжнародний день рідної мови
Нації
вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає
мову. Ліна Костенко
Міжнародний
день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи
з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та
багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної
конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17
листопада 1999 року в Парижі.
Оскільки
з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує
зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної
приналежності особи. Окрім того організація вважає що вивчення іноземних мов та
багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
Щорічне
відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш
аніж 10.000 особами, що активно розмовляють мовою. Часто ці мови не передаються
наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов котрими розмовляють
менше 100 осіб не задокументовані.
Міжнародний
День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно
ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою
історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує
кілька століть.
Історія
свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші
влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на
використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став
днем полеглих за рідну мову.
Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної
конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для
роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000
року, цей день відзначають і в Україні.
1.При перших симптомах респіраторних захворювань (підвищеній температурі, появі кашлю, нежитю або ускладненні дихання), якi ти вiдчув у закладi освiти, негайно звертайся за медичною допомогою. Повiдом класного керівника чи іншого педагогічного працiвника. 2. Якщо ти вiдчув перелiченi симптоми поза межами закладу освiти, то негайно повідом батьків чи зателефонуй сімейному лікарю. Залишайся вдома! 3. Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо людина перебуває в групі ризику або має наступні симптоми: ускладнене дихання, кровохаркання, нудоту, задуху, блювання, сплутаність свідомості. 4. Після кожного уроку провітрюйте приміщення. Доступ чистого повітря перешкоджає розповсюдженню вірусів. 5. Протягом дня необхідно дотримуватися правил знезараження рук: - перед початком навчання та під час перерви; - після відвідування санвузла (обов’язкова обробка дезінфікуючим засобом); - після чхання, сякання, кашлю, витирання очей, причісування; - у будь-яких інших випадках контакту в процесі роботи з предметами, які можуть забруднити руки. 6. Для гігієнічного знезараження рук учні 5-11класів наносять мінімум 3 мл. антисептика на сухі долоні, активно втирають протягом 30 секунд. Дітям дошкільного віку та початкової школи руки необхідно протирати антисептичними вологими серветками. Мити руки з милом слiд протягом 30-40 секунд. Якщо на поверхні рук є вірус, миття рук або їх обробка спиртовмісним розчином вб’є його. 7. Перебуваючи на перервах та в громадських місцях, носіть маску або респіратор. Пiд час навчальних занять маску або респiратор учням носити не обов`язково. Перед тим, як одягати маску, вимийте руки з милом або обробіть їх спиртовмісним розчином. Одягніть маску так, щоб вона закривала рот і ніс без проміжків між обличчям і маскою. Не торкайтеся маски під час використання, в разі дотику, обробіть руки спиртовмісним розчином або вимийте їх з милом. Не використовуйте одноразові маски повторно. Безпечно знімайте маску, торкаючись її тільки ззаду (не торкайтесь передньої частини маски). Використану маску відразу викиньте у спецiальний контейнер для смiття. 8. По можливості не чіпайте руками очі, ніс, рот. Торкаючись руками очей, носа або рота, можна перенести вірус з поверхні рук до організму. 9. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. При кашлі або чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Використану серветку відразу викидайте у спеціальний контейнер для сміття. 10. Уникайте контактів з потенційно зараженими відходами або рідинами тваринного походження. 11. Дотримуйтесь звичайних правил гігієни в продуктових магазинах, де продаються м'ясо, риба, інші продукти тваринного походження. 12. Не вживайте в їжу сирі продукти тваринного походження (м'ясо, птицю, рибу, яйця) або ті продукти, які не пройшли належну термічну обробку. 13. Категорично уникайте будь-яких контактів з тваринами (бродячими котами, собаками, птахами, гризунами, кажанами). 14. Дотримуйтесь дистанції. Тримайтесь від людей на відстані мінімум 1,5 - 2 метра, особливо, якщо у них кашель, нежить, підвищена температура. Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє на респіраторну інфекцію, поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися при вдиханнi повітря. 5. Пройдіть лабораторне дослідження, якщо ви мали контакт з людиною хворою на COVID – 19.
ПЕРВИННИЙ ІНСТРУКТАЖ З БЖД
ВідповістиВидалитипро дотримання учнями обмежень задля запобігання поширенню ГРВІ COVID – 19, спричиненої корона вірусом SARS-COV-2
1.При перших симптомах респіраторних захворювань (підвищеній температурі, появі кашлю, нежитю або ускладненні дихання), якi ти вiдчув у закладi освiти, негайно звертайся за медичною допомогою. Повiдом класного керівника чи іншого педагогічного працiвника.
2. Якщо ти вiдчув перелiченi симптоми поза межами закладу освiти, то негайно повідом батьків чи зателефонуй сімейному лікарю. Залишайся вдома!
3. Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо людина перебуває в групі ризику або має наступні симптоми: ускладнене дихання, кровохаркання, нудоту, задуху, блювання, сплутаність свідомості.
4. Після кожного уроку провітрюйте приміщення. Доступ чистого повітря перешкоджає розповсюдженню вірусів.
5. Протягом дня необхідно дотримуватися правил знезараження рук:
- перед початком навчання та під час перерви;
- після відвідування санвузла (обов’язкова обробка дезінфікуючим засобом); - після чхання, сякання, кашлю, витирання очей, причісування;
- у будь-яких інших випадках контакту в процесі роботи з предметами, які можуть забруднити руки.
6. Для гігієнічного знезараження рук учні 5-11класів наносять мінімум 3 мл. антисептика на сухі долоні, активно втирають протягом 30 секунд. Дітям дошкільного віку та початкової школи руки необхідно протирати антисептичними вологими серветками. Мити руки з милом слiд протягом 30-40 секунд. Якщо на поверхні рук є вірус, миття рук або їх обробка спиртовмісним розчином вб’є його.
7. Перебуваючи на перервах та в громадських місцях, носіть маску або респіратор. Пiд час навчальних занять маску або респiратор учням носити не обов`язково. Перед тим, як одягати маску, вимийте руки з милом або обробіть їх спиртовмісним розчином. Одягніть маску так, щоб вона закривала рот і ніс без проміжків між обличчям і маскою. Не торкайтеся маски під час використання, в разі дотику, обробіть руки спиртовмісним розчином або вимийте їх з милом. Не використовуйте одноразові маски повторно. Безпечно знімайте маску, торкаючись її тільки ззаду (не торкайтесь передньої частини маски). Використану маску відразу викиньте у спецiальний контейнер для смiття.
8. По можливості не чіпайте руками очі, ніс, рот. Торкаючись руками очей, носа або рота, можна перенести вірус з поверхні рук до організму.
9. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. При кашлі або чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Використану серветку відразу викидайте у спеціальний контейнер для сміття.
10. Уникайте контактів з потенційно зараженими відходами або рідинами тваринного походження.
11. Дотримуйтесь звичайних правил гігієни в продуктових магазинах, де продаються м'ясо, риба, інші продукти тваринного походження.
12. Не вживайте в їжу сирі продукти тваринного походження (м'ясо, птицю, рибу, яйця) або ті продукти, які не пройшли належну термічну обробку.
13. Категорично уникайте будь-яких контактів з тваринами (бродячими котами, собаками, птахами, гризунами, кажанами).
14. Дотримуйтесь дистанції. Тримайтесь від людей на відстані мінімум 1,5 - 2 метра, особливо, якщо у них кашель, нежить, підвищена температура. Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє на респіраторну інфекцію, поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися при вдиханнi повітря.
5. Пройдіть лабораторне дослідження, якщо ви мали контакт з людиною хворою на COVID – 19.